Janny de Vreugd

Janny

Mw. drs. Janny de VreugdWie is zij?
Janny is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit Leiden bij de vakgroep klinische en gezondheidspsychologie. Zij is getrouwd, moeder van vier volwassen kinderen en inmiddels ook al een poosje oma. Door deze rol als opvoeder in een groot gezin weet zij wat er in de wereld te koop is en staat ze midden in de samenleving.

Janny is vanwege haar persoonlijke betrokkenheid tevens oprichter en bestuurslid van patiëntenvereniging HCHWA-D (Katwijkse ziekte). Door haar activiteiten als vrijwilliger binnen deze vereniging is een netwerk ontstaan van verschillende disciplines binnen de gezondheidszorg. Als vertrouwenspersoon bij de lotgenotenavonden heeft ze binnen de families veel gezien en meegemaakt. Allemaal ervaringen die zij goed kan toepassen in haar werk als psycholoog. Haar betrokkenheid bij nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en zorgprojecten houdt haar scherp.


Hoe werkt zij?
Tijdens de verdiepingscursus voor de opleiding tot cognitieve gedragstherapeut kwam zij in aanraking met IBSR. Deze methode, die bij een breed scala aan psychische klachten kan worden toegepast, is een belangrijk instrument in haar behandelingen.
Deze methode binnen de cognitieve gedragstherapie zou je kernachtig kunnen omschrijven als ‘begeleid zelfonderzoek’. Door het stellen van gerichte vragen ontdekken mensen zelf hun irrationele gedachten (die vaak ten grondslag liggen aan hun psychische klachten). Daardoor ontstaat rust en ruimte voor een andere benadering van de problemen. Deze manier van werken sprak haar zo aan dat zij meermaals in leertherapie is geweest en een masterclass heeft gevolgd in het kader van IBSR. Aan een recent verschenen boek over deze methode verleende zij op verzoek van de auteur haar medewerking.


Wat ging vooraf?
Janny heeft een aantal jaar meegewerkt aan onderzoeken ( aan Universiteit en LUMC) waarbij het uiteindelijk doel was handboeken te schrijven voor psychologische hulpverlening aan diverse patiëntengroepen. Ze heeft in het kader van deze onderzoeken veel kennis en ervaring opgedaan. Daarbij heeft ze deelgenomen aan verschillende nationale en internationale congressen en werkgroepen waar veel te leren valt van elkaar. 
De motivatie voor deze werkzaamheden lag echter voornamelijk in het directe contact met mensen. Inmiddels werkt Janny daarom al jaren als zelfstandig psycholoog.

‘Het geeft veel voldoening wanneer kennis en talent kunnen worden ingezet om mensen te helen’.


Waarvoor kunt u bij haar terecht?
Behandeling van aanpassingsproblemen bij ziekte, rouw, arbeidsproblematiek en andere stressvolle omstandigheden.

Behandeling bij angstklachten, somberheid / klachten van depressieve aard, spanningsklachten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid / boosheid.

Bemiddelende gesprekken tussen partners, ouders en kinderen, familieleden en andere sociale constructen.


Contact Info


mw. drs J de Vreugd
Kerkweg 2
2235BC  Valkenburg ZH
071-4013343
janny@curamentis.nl